Nicolinehus: Babylons hængende haver – på Århus Ø

Århus Ø – den nye bydel i bugten

En ny bydel er opstået i Århus, Århus Ø. Overraskende må man sige, Århus ligger ud til Århus bugten mod øst, havet er en naturlig begrænsning, så mens det lyder logisk at der findes et Århus Vest, et Århus Syd og et Århus Nord, giver det anledning til tøven, når man pludseligt hører navnet på den nye bydel, Århus Ø. 

Århus Ø er en ny bydel, der tager de gamle havneområder i brug. Et center for nybyggeri i Århus, med flot og varieret arkitektur, er Århus Havn. Inden for de sidste 20 år, er adskillige nye bygninger opstået, hvor der før stod lagerhaller, containere og kraner. 

Det er mestendels beboelse, og det er meget smukt, besøger man eksempelvis Strandbaren, er der en fantastisk 360 grader udsigt der viser både industrihavnen, og de nye beboelser.

Nicolinehus – en skønhed i 2022

De nye planer for Nicolinehus, falder fint ind med den smukke arkitektur der er opstået i den nordlige ende af havnen. En trappeformet bygning, med altaner og smuk udsigt hele vejen op, indstøbte altankasser der skal beplantes med hængende planter, inspirerer til overskriften . Blandt verdens 7 underværker, finder vi Babylons hængende haver, og det virker til at have inspireret til Nicolinehus. Når de flotte røde murstensbygninger er færdigbygget, er visionen at de hængende planter skal give Nicolinehus et grønt aftryk, det skal ligne en oase i Århus.

Visionerne for byggeriet er store, det samme er forholdene når byggeriet står færdigt, mere om det senere.

Hvem står bag projektet?

Bricks A/S, som vi kender fra andre projekter som Strandpromenaden og Frederiks Plads, står bag projektet. Selve bygningen er tegnet af AART Architects, og bliver bygget af NCC. Selve byggeriet kommer til at vare i alt 3 år, det er uvidst hvad det kommer til at koste i alt. 

Boligerne

Når Nicolinehus står færdigt, vil der være noget for enhver smag. På toppen vil der være en restaurant og bar, i bunden af hus 2 vil der være en markedshal, der vil være fitnesscentre og swimmingpool. Boligerne vil være et stort udvalg af forskellige størrelser og placeringer, med sine to huse. Der vil være byhuse, lejelejligheder, ejerlejligheder, penthouses osv. Og det bliver revet væk, selv under COVID-19 karantænen, således blev der i maj solgt 15 lejligheder.

Der vil, når byggeriet er færdigt, være 180 ejerlejligheder, hvoraf 8 er byhuse, og 60 lejeboliger. Herudover vil der være et supermarked (Føtex) og cafeer.

Visionen

Nicolinehus er ikke bare tænkt som et nyt boligkompleks. Det bliver et anderledes projekt, arkitekter og bygherre ønsker at bygge et fællesskab, mere end en samling af individuelle lejligheder. De ønsker en bygning der summer af liv, døgnet rundt, hvor erhverv og privatboliger er smeltet sammen, så der stadig er liv, når beboerne af ude af lejlighederne.

Men det er også meningen at man skal bo tæt på alt man har brug for i Nicolinehus, 30 sekunder fra alting, skriver de på deres hjemmeside, og det må siges at være sandt. Med resteuranter, barer, cafeer, supermarkeder, fitnesscenter (både inde og ude), markedshal og kajakplads, burde alle ens behov være dækket i een og samme bygning. 

Markedshallen

Har man været i Firenze, nærmere bestemt på Mercato centrale, har man en idé om hvad Markedshallen er tænkt som. Her er der stader med lækre råvarer og specialbutikker, og så er der liv og glade dage. På samme måde skal Markedshallen i Nicolinehus være et centrum for madvarer og drikke, og der skal kunne købes specialvarer også. Igen er Nicolinehus tænkt som et sted hvor fællesskab skal kunne trives.

Et stort projekt

Der skal ikke lægges skjul på at Nicolinehus er tænkt som et stort projekt. Selv projektet flyder 40000 kvm og hertil skal lægges 25000 kvm kælder. Det kommer til at fylde noget i landskabet, med sine 15 etager. Selve funderingen er baseret på 3200 pæle, der skal sørge for at Nicolinehus står sikkert.

Det der ikke allerede er der, er tæt på

På trods af et imponerende repertoire på fritidsfronten, er der stadig ting man skal ud af Nicolinehus for at nå. Tæt på er der strand og vand, men vil man hellere have kulturelle oplevelser, ligger Århus C i gåafstand. Her kan man besøge Latinerkvarteret med dets små og hyggelige butikker og cafeer, eller man kan tage på Besættelsesmuseet, der ligger tæt på, lidt længere væk er AROS og så naturligvis Den gamle by. Århus har en årlig festuge, biografer og teatre, koncerter og spillesteder, parker og Tivoli Friheden, og et stadion. Og så skal man ikke glemme at Århus er en ung by med et universitet, gymnasier og skoler, og det kan ses på gadebilledet.

Fakta om Nicolinehus

 • Fylder 40.000 kvm
 • Herudover 25.000 kælder
 • 240 boliger (Ejer/lejer)
 • Restaurent
 • Bar
 • Cafeer
 • Supermarked (Føtex)
 • Fitnesscenter (ude og inde)
 • Kajakplads
 • Sauna
 • 420 P-pladser